Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Zus&Zo Delicatessen

Foto van kaasfondue en brood op Zus&Zo plank en Anemoons handen in een winterjas die een vork met stukje brood gedipt in kaasfondue vasthouden.
Anemoon is handmodel tijdens de fotoshoot van de kaasfondue voor in de webshop.

Superspannend nieuws van Zus&Zo! De aller-allereerste notenkaas gaat online. Er is een levertijd van vier dagen, omdat het nu eenmaal zo lang duurt om noten te weken, te blenden met andere fondue-ingrediënten en te laten culturen. Je kan een pot van 500 ml (genoeg voor twee) bestellen om thuis op te warmen. Als de fondue ingedikt is kan hij in je fondueset voor die echte 70s vibe. Het leveren van de andere notenkaasjes blijft nog even schuiven en vogelen met recepten, maar we komen steeds een stapje verder. Mail vooral als iemand een briljant plan heeft om blauw- en witschimmel vredig te laten samenleven.

Foto van een ingelaserd Zus&Zo Delicatessen logo op massief houten planken.

Ik ben de afgelopen weken bezig geweest met het verbeteren van het basis-recept voor de kaas. Dat is het recept waar alle kazen, van de naturel tot de verschillende schimmels, vanuit gaan. Er is daarnaast veel vooruitgang geboekt op het blauwschimmel-front (de milde wint het van de sterkere roquefort). Het wonder van de goddelijke roodschimmel wil ik nog een paar keer consistent herhalen voor het klaar is voor de verkoop. De witschimmel is even lekker als altijd, daar hoeft niks meer aan veranderd te worden.

Bovenaanzicht van de bovenste twee planken van de kaaskoelkast, met een aantal ingepakte genummerde kaasjes en een aantal kaasjes in glazen bewaardozen.

Verder heb ik deze week mijn theorie-examen voor een brommerrijbewijs gehaald en de praktijk gepland, zodat we onze producten na de zomervakantie kunnen gaan bezorgen met een Zus&Zo elektrische bezorgmobiel. Zoals je kan zien hebben we op onze nieuwe planken het logo alvast ge-update omdat we naast taarten ook wat meer hartig gaan aanbieden.

Foto van een notenkaasje op bakpapier dat gemaakt is op donderdag 8 februari om 14.00.

Inmiddels zijn kaasproef #001, #006, #007, die alledrie goddelijk zijn, uitgewerkt. En uit #013-#018 is een duidelijke winnaar gekozen. Volgende keer zal ik wat meer schrijven over het fermentatie-proces, waarom de kaasjes lekkerder zijn (en wat temperamentvoller) sinds ik geen voedingsgist meer gebruik, en hoe dat precies werkt met verschillende soorten schimmels en melkzuurbacteriën. Dan zal ik ook uitleggen waarom ik een ambachtelijk product maak en wil blijven maken dat qua smaak in ontwikkeling blijft, omdat het een levend product is. Een product dat los staat van zuivel en ‘nepkaas’ en het niet moet hebben van onnodige smaakmakers, maar puur van de structuur van de noten en de smaak van het fermenteringsproces. Maar voor die tijd krijgen jullie nog een update van Marienel over het zoete assortiment als er heerlijke nieuwe taarten in de webshop staan.

Liefs,
Aster