Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Fermentatie & reflectie

Hallo Allemaal,

Tijdens zomer-en winterstop neem ik altijd de tijd om na te denken over de ontwikkelingen van Anemoon en daar maak ik dan een verslag van. Afgelopen winterstop kwam ik tot de conclusie dat Anemoon is ‘afgestudeerd’ en ook nog eens passend werk heeft gevonden als maker van vegan lekkernijen.

Foto van Anemoon op de bank in de werkruimte met een krulboekje.

Zus&Zo is de plek waar Anemoon haar werk kan uitvoeren en we zijn langzaam maar zeker in onze vaste vorm aan het groeien. Anemoon is en blijft daarbij ons referentiepunt, want het is allemaal begonnen om zinvol werk te scheppen voor haar en om daarmee de wereld te laten zien dat iedereen een zinvolle bijdrage kan leveren aan de maatschappij. Haar mogelijkheden zijn bepalend voor de stappen die we zetten. Anemoon neemt bijvoorbeeld alle tijd in de keuken omdat ze geen last heeft van tijdsdruk. Dit heeft ertoe geleid dat we de basisproducten, zoals bouillon, sojamelk, mayonaise, mosterd, seitan, tempeh, yoghurt en vegan boter, zelf maken. Omdat we verder geen winstoogmerk hebben met ons gebak/gekook, hebben we de luxe om alleen maar te focussen op Anemoon en op de kwaliteit van de producten.

Foto van de noten- en dadelplank in de Zus&Zo keuken met hazelnoten,  amandelen, walnoten, cashews, dadels en rozijnen.

We kwamen er dus achter dat het misschien helemaal niet verstandig is uit te willen breiden met workshops en proeverijen. In de praktijk blijkt dat Anemoon aan een proeverij weinig bij kan dragen en het verstoort haar dagelijkse bezigheden. Het is wel fijn om te blijven groeien, want Anemoons vaardigheden blijven zich ontwikkelen. Bovendien zijn mensen sowieso altijd welkom om een kijkje te nemen achter de schermen. Aster kwam tot de conclusie dat we streven naar transparantie. We kunnen onze behaalde certificaten wel inlijsten en aan de wand hangen, maar het echte doel is natuurlijk een keuken te runnen op een manier waar we zelf achter staan. En laten we wel wezen: dingen bewust laten schimmelen vraagt naast ein-de-loos handen wassen toch vooral ook kennis van de chef en vertrouwen van de klant in de mensen die het schimmelen superviseren.

Foto van de maatlepels en -bekers in de Zus&Zo keuken, met daaronder een bakje vol met azijn, agavesiroop, perendiksap, sojasaus en olie.

We zaten daarnaast te denken over hoe transparant we zijn met onze prijzen. Zoals jullie misschien is opgevallen, zijn een aantal dingen in de webshop duurder geworden, en wat andere dingen goedkoper. We kwamen er eind vorig jaar namelijk achter dat we gewerkte uren helemaal niet meenamen in de prijs, dus die zijn we meer gaan meerekenen. In het geval van de kaas is dat ingewikkeld -veel verschillende handelingen tussen de bedrijven door gedurende een aantal weken- maar we zijn tevreden over de huidige prijs nu er dankzij de vriezer geen verlies meer is. We denken nog even na over hoe we een aantal van de gedachten willen delen (Aster is ook bezig met hoe we kaas kunnen maken/verkopen zonder aluminium-folie en dus zonder afval), want we zitten er nu nog middenin. Dus dit parkeren we even tot de volgende, na een drukke week qua nieuwsbrief-updates.

Aster gaat zich verder storten op de kaasjes en langdurige fermentatieprocessen.
Anemoon op de producten met overzichtelijke kortere processen. Ik focus me ondertussen op het updaten van het assortiment en de nieuwe recepten. Hou de webshop in de gaten want ons doel voor 2019 is uitbreiding van ons assortiment.

Groetjes,
Marienel