Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Feestdagen en nieuwjaarsplannen.

Hey!

Sinds de laatste nieuwsbrief is er veel gebeurd. Omdat we ook een paar e-nor-me bestellingen hadden, gaan we nu even twee weken rustig aan doen, en dan weer met hernieuwde moed verder. We hebben nog een paar bestellingen voor tijdens de feestdagen, dus we zijn niet officieel dicht, maar Anemoon heeft even een aantal weekjes vrij van keukenwerk. We overwegen om volgende jaren ook zo open te blijven in de winter, en dan in de zomer de volle vier weken helemaal dicht te gaan.

Foto van een vierkante worteltaart met citroenfrosting en kokosvlokken.

We hebben de afgelopen tijd veel nieuwe recepten getest, waaronder carrot cake. Het is dezelfde oude vertrouwde Zus&Zo carrot cake met kaneel en gember en kokos en walnoot en rozijnen, maar met een veel luchtigere en minder kruimelige textuur en veeeeeel betere topping. Niks geen waterig glazuur met dubieus uiterlijk, maar een romige citroen-frosting met grote kokosvlokken. De carrot cake was één van onze eerste taarten/recepten, dus het is heel leuk om terug te komen bij een echte klassieker, maar nu met de (bak)ervaring van de afgelopen 5-10 jaar. Ik moet me inhouden om hem niet nog een keer voor onszelf te bakken, en dat is na het eten van vijf testcakes in anderhalve week.

Detailfoto van een Excalibur dehydrator met daarop de tekst "Asters Kaas" en daaronder het raampje van een Tribest dehydrator.

Jos (onze vader en laten we zeggen stille partner van Zus&Zo) en ik zijn bezig geweest met nieuwe fermentatie-experimenten. Het doel daarvan is om die kennis uiteindelijk te delen. Ik mis soms zelf toegankelijke heldere informatie, terwijl het hele proces niet ingewikkeld hoeft te zijn en het resultaat altijd de moeite waard is. We hebben bovendien een nieuwe stevige eet-/werktafel, en een nieuwe geruisloze dehydrator (de oude is nu exclusief voor het ’s nachts luidruchtig drogen en rijpen van kaas). Er is daarmee van alles te updaten over de kaas, maar dat doe ik de volgende keer, met foto’s, als er weer een voorraad ligt. In het nieuwe jaar wachten er nog veel andere keukenexperimenten en verbouwingsklusjes (zoals de fietskar), maar dit is een goed begin. En nu is het echt tijd voor wat meer rust in de tent en het voorbereiden van kaaskroketjes voor onze oudejaarsavond.

Een foto van gefermenteerde sinaasappel, grapefruit, citroen, wortel en kimchi.
Gefermenteerde sinaasappel, grapefruit, citroen, wortel en kimchi.

Om jullie ook zonder kroketjes vrolijk het nieuwe jaar in te sturen, voeg ik hierbij een pareltje uit de Zus&Zo archieven toe. Bij het organiseren en inscannen van familiefoto’s kwam ik onderstaande tegen: fotografisch bewijs van ons allereerste begin, in dezelfde keuken waar we nog iedere dag werken. Aan onze kleding en de bril van Anemoon te zien zijn we hier 3 en 5. Ik herinner me niet anders dan dat de keuken was waar het allemaal gebeurde. Ik ben ook heel dankbaar voor de komst van een fatsoenlijke vaatwasser.

Foto van Anemoon en Aster aan het aanrecht, met daarop de tekst "Fijne Feestdagen van Zus&Zo! Jos, Marienel, Anemoon en Aster."

Heel veel liefs & fijne feestdagen gewenst van Zus&Zo!

x
Aster