Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Een vraag, veel croissants en een zielig diertje….

Hey!

Deze x een beetje een samenraapsel van onderwerpen in de nieuwsbrief. Er is nog steeds geen nieuwe voorraad kaas in de webshop, want de leverancier van de schimmels kon de vraag ook niet bijbenen. Kennelijk is iedereen ineens into de vegan schimmel. De laatste culturen heb ik vanochtend eindelijk kunnen bestellen en onze webshop wordt zo snel mogelijk bijgewerkt. Eerst de kruidenkazen, dan de camembert. Trouwens: je kan ook altijd kaas bestellen door even een berichtje te sturen, maar dan is het een kwestie van rekening houden met 1-6 weken wachttijd. Verder was onze eerste poging tot croissants met zelfgemaakte boter deze week een succes, dus zoals altijd ontwikkelen de dingen bij Zus&Zo zich langzaam maar gestaag.

Anemoon en poes Bobbie zitten samen op de bank en kijken elkaar aan. Bobbie draagt de cone of shame en de reflectie van Anemoons lachende gezicht is zichtbaar in haar reflectie in het raam achter ze.

Zus&Zo had de afgelopen week ook een kleine tragedie, toen ons jongste familielid Bobbie haar oogje eruit moest omdat er een vlek op zat. Ze is inmiddels weer helemaal ok en lijkt meer last te hebben van de beschermende kraag dan van het missende oog. Deze nieuwsbrief wordt een nieuwsbrief over de dingen waar we als Zus&Zo nog hulp bij kunnen gebruiken, maar los daarvan is het een privilege om te werken op een plek waar alle ruimte is om af en toe te checken of de gewonde kat nog een beetje vrolijk is. En waar mensen zoals Anemoon altijd klaar staan om haar extra knuffels te geven.

Een vierkante plak deeg met een ruitvormig blok plantaardige boter in het midden, met een liniaal en een rechte deegroller ernaast.

Ok, de serieuze dingen. Ik ben geïnspireerd om iets eerlijker te worden over het werk dat Zus&Zo doet en de kant die we op willen. Want iedere anderhalve maand stuur ik jullie weer een vrolijke nieuwsbrief over de kleine stappen die we zetten of de grote ontwikkelingen die Anemoon doormaakt, alsof we een heel leuk, hip, kleinschalig vegan cateringbedrijfje zijn. En dat zijn we ook, maar we zijn in de eerste plaats een totaal niet winstgevend sociaal experiment dat ontstaan is uit onze weigering om Anemoon te laten marginaliseren en segregeren. En het is goed om ook open te zijn over dingen waar we tegenaan lopen en waar nodig hulp te vragen. Ook omdat er gewoon geen energie is om álles te doen en omdat we in sommige dingen minder goed zijn (wel: croissants, niet: marketing).

Twee lagen van het afkoel-rooster met daarop vijf zelfgemaakte croissantjes.

Op dit moment lopen we tegen twee dingen aan die met elkaar samenhangen. Omdat Anemoon het afgelopen jaar echt als een raket is gegaan, kunnen we meer klanten gebruiken. Want de klantenkring is gegroeid, maar Anemoon is sneller gegroeid. Bovendien zouden de extra inkomsten al snel meer mensen die met Anemoon in de keuken kunnen werken betekenen, en dat vindt Anemoon een feestje! Om daar te komen moeten we ook bekender worden. 2020 is volgens het NRC het jaar van de notenkaas en iedereen doet ineens aan vegan, dus de omgeving is er naar. Maar ik merk dat we slecht zijn met social media, dat ik er zelf zo mijn bezwaren tegen heb, en dat er naast de zorg voor Anemoon niet genoeg uren in de dag zitten om dat ook op te zetten. Kortom, wij zijn op zoek naar mensen die kunnen helpen. Wat we als altijd in de aanbieding hebben is eten. Heel veel eten. Kaas tot je geen kaas meer kan zien en daarnaast ook alle kennis over eten. Bovendien zijn we een vrij uniek initiatief waar voor heel veel mensen een heleboel te leren is over ethisch sociaal ondernemen. Dus weten jullie de juiste opleiding die ons kan helpen? De juiste persoon? Is er een plek waar deze vraag thuishoort? Ben jij die briljante influencer die iets kan maken van mijn eindeloze croissant-foto’s? Ken jij iemand?

Volgende x iets korters met heel veel kaas!

Liefs,
Aster