Leeg wit vlak om issues met de layout van text-posts te voorkomen.

Aanloop naar de winterstop

Darlings!

De nieuwsbrief over het begin van het nieuwe Zus&Zo seizoen is er nog niet uit of het is alweer tijd voor de aanloop naar de winterstop. Ik geef de schuld voor de late update aan de verwachte drukte van Marienels studie en de onverwachte drukte van extra werk dat ik erbij kreeg. Anemoon gaat ondertussen als een trein, met twee nieuwe mensen die alletwee hogelijk gewaardeerd worden.

Foto van vier pompoenen op een houten ikea-kastje.

Onze zakelijke gedachtes van de afgelopen maanden leidden tot nieuwe gedachtes over wat groei precies is, voor wie wij precies koken (naast Anemoon uiteraard) en welke maatschappelijke bijdrage we willen leveren. Ik merk dat ik zelf veel vragen heb over de plotselinge hipheid en pretentie rondom veganisme, terwijl goed eten het omgekeerde van pretentieus zou moeten zijn. Marienel en Sara hadden plannen over het beschikbaar stellen van de keuken voor mensen die mee willen werken (of zelf geen ijsmachine hebben). Vanavond hebben we een bedrijfs-/stichtingsvergadering, dus ik ben benieuwd waar we terecht komen!

Foto van Jarah en Anemoon die samen een bakplaat met ontbijtkoekjes in de oven doen.
Anemoon en Jarah zetten samen ontbijtkoeken in de oven.

Ik had jullie de vorige nieuwsbrief een update beloofd over de cashews. Via via kreeg ik Yespers als tip, dus toen ben ik gaan mailen. Dat werd een heel zinvol en gezellig contact, en wij werken ons nu door de eerste 22,5 kilo noten heen. Het nadeel is dat de noten niet bio zijn, het voordeel is dat ik meer weet over waar ze vandaag komen dan bij de Nieuwe Band, waardoor het geheel transparanter is. Bovendien kan ik er daadwerkelijk LWP (long white pieces) bestellen. Dat is een lang verhaal, maar hele noten zijn arbeidsintensiever (en daarmee duurder) om te produceren, terwijl hele noten niks toevoegen aan een recept waarbij alles door de foodprocessor gemalen gaat worden. Met kleinere stukjes dan LWPs wilde kwaliteit nog wel eens minder zijn, wat te merken was aan de smaak van de kaas. Dat is op zich logisch, want het product is feitelijk cashews, water, zout en cultuur. Kortom, LWPs zijn de beste optie, en de kaas die ik tot nu toe van deze noten heb gemaakt is uitstekend.

Foto van Aster die met een groot mes quiche uit de papieren bodem snijdt.

En als we het dan toch hebben over cashews: ik begin deze week met een hele nieuwe serie kaas. Een aantal helemaal nieuwe recepten omdat ik ook graag kaas voor tosti’s zelf zou leren maken, wat nieuwe schimmel-experimenten, een poging tot gedroogde parmezaan/oude kaas en kijken wat er gebeurt als ik de overgebleven bonen van sojamelk met cultuur behandel. Het lijkt me namelijk sowieso goede ricotta, maar misschien kan er veel meer mee.

Tot de volgende! Zoals altijd: als ik minder tijd heb voor nieuwsbrief-updates, dan gebeurt er meer op de werkvloer.

Groetjes,
Aster